ČLANEK

Estetska ginekologija se razvija zaradi potreb žensk samih

andanes se vedno bolj govori o estetski ginekologiji, ki jo lahko imenujemo tudi plastična ali rekonstruktivna ginekologija. Čeprav se imenuje “estetska”, pogosto temelji na medicinskih ali psiholoških indikacijah. Res je, da se o tej temi vedno več pogovarjamo, vendar je še vedno tabu in pogosto o njej ne spregovorimo niti s svojim partnerjem, kaj šele da bi jo omenjali v družbi. Poudariti je treba, da je to področje medicine, ki izhaja iz potreb žensk samih ne glede na njihovo starost ali družbeni status.

Če bi 20 let nazaj iskali izraz estetska ginekologija, ga v slovarju zagotovo ne bi našli. Od kod izvira in kaj sploh pomeni?

Koncept estetske, plastične in končno rekonstruktivne ginekologije se je rodil, tako kot veliko novih področij medicine, v Združenih državah Amerike. Zgodilo se je okoli leta 2005, zato je to zelo novo področje, čeprav so prvi poskusi izboljšanja videza ženskih intimnih predelov opisani v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Seveda v tistem času nihče ni govoril o estetski ginekologiji, ampak le o kirurških postopkih na tem področju. Potrebe žensk so postale v zadnjih letih večje, zahtevnejše, rade skrbijo za kakovost svojega življenja in njihovo samozavedanje narašča, zato se estetska ginekologija razvija sunkovito in predvsem zaradi potreb žensk samih.

Kdo se najpogosteje odloča za estetsko zdravljenje intimnih predelov? Ali so pogostejši medicinski razlogi za zdravljenje ali so to razlogi potreb žensk samih? Kateri so najpogostejši medicinski razlogi?

Najpogostejša operacija, ki jo izvajamo v našem centru, je labioplastika, natančneje labiominoroplastika oz. korekcija in zmanjšanje malih sramnih ustnic. Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev (ASOG) je nedvomno priznalo, da se ta postopek izvaja iz zdravstvenih razlogov. Najpogosteje so to mlade ženske, stare od 18 do 25 let, vendar obstajajo tudi zrele dame, starejše od 50 let. Prevelike male sramne ustnice onemogočajo in ovirajo dejaven življenjski slog, kot sta kolesarjenje in nošenje tesnih oblačil, ali pa so vzrok za nizko samopodobo in sramoto v intimnem življenju, zato se te ženske pogosto umikajo iz družabnega življenja. Pomembno je, da pri korekciji malih sramnih ustnic korigiramo tudi predel klitorisa (hoodoplastika), saj lahko v nasprotnem primeru ta predel dobimo preveč poudarjen, kar je lahko vzrok za nezadovoljstvo.

 

 

 

 

Katere operacije in posege najpogosteje izvajamo?

Najpogosteje izvedena operacija je, kot sem omenil, korekcija malih sramnih ustnic skupaj s korekcijo klitorisa (ščegetavčka), na drugem mestu je plastična kirurgija vagine in mednožja kot popravek po številnih vaginalnih porodih (vaginoplastika). Omenil bi še korekcijo velikih sramnih ustnic, najpogosteje zaradi ohlapnosti, rekonstrukcijo himenalnega roba (deviške kožice) in mnoge minimalno invazivne postopke, kot so pomlajevanje vagine z laserjem (radiofrekvenčno ali HIFU), presaditev avtolognega maščobnega tkiva v velike sramne ustnice, polnjenje s hialuronsko kislino in povečanje G-točke ter injekcija z lastno plazmo (PRP).

Ali se število operacij in posegov skozi leto spreminja?

Število operacij in posegov se spreminja skozi vse leto. Največ pacientk se odloči za takšne posege spomladi in jeseni, res pa je, da njihovo število vsako leto narašča.

 

Sodeč po interesu zdravnikov na tem področju in pacientov, ki vedno pogosteje iščejo takšne rešitve, lahko rečem, da je to šele začetek. Trg se dolgo ne bo nasičil, najhujše pa je dejstvo, da je nestabilen, ker ni zakonskih predpisov glede omejitev možnosti izvajanja takšnih postopkov. Estetske posege v ginekologiji lahko izvaja skoraj vsak, ki kupi ustrezno opremo in prepriča pacienta. Vendar pa bo sčasoma trg vse te “strokovnjake” preveril in se ustalil. Vsaj upam, da bo tako, ker bo to v dobro pacientov.

 

 

 

Po kateri poti moraš iti, da bi našel svoje mesto?

Imam več kot 15 let izkušenj pri operativni ginekologiji, opravil sem številna usposabljanja s področja estetske in rekonstruktivne ginekologije, največ na Poljskem, v Italiji in Franciji. Pomembna sta tudi navdušenje in odločenost, da raziskujemo neznano področje in se odločimo za nove podvige. Skrbeti moramo za nenehno izmenjavo izkušenj s sodelavci z vsega sveta na mednarodnih kongresih.

Seveda je izobraževanje zdravnika zelo pomembno in neizbežno, vendar je najpomembnejša po mojem mnenju ljubeča družina, ki podpira tako vzpone kot padce. Še posebej brez nje bi bil uspeh nemogoč.

Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, član Evropskega in Poljskega združenja za estetsko, plastično in rekonstruktivno ginekologijo, član podiplomskega študija za estetsko medicino in anti-aging. GSM 040 724342, ali pišite na ginekologija@doktorkosi.com.

707 Ogled(a)-ov

Deli novico

Ne morete kopirati vsebine te strani, poskusite drugje :)

Hitri-kontakt-slika

VPRAŠAJTE NAS