ZDRAVLJENJE HIPERPIGMENTACIJ

Melazma je bolezen, pri kateri se običajno na koži obraza pojavijo rjavkaste do rjavkasto-sivkaste lise. Pri večini se pojavi na licih, korenu nosu, čelu, bradi in nad zgornjo ustnico. Lahko se pojavi tudi na drugih predelih kože, ki so pogosto izpostavljeni sončnim žarkom, kot so vrat in podlakti. Običajno se pojavi oziroma jo opazimo in se poslabša v poletnih mesecih ali po izpostavljanju sončnim žarkom in se nekoliko izboljša v zimskih mesecih oziroma ko se izpostavljenost sončnim žarkom zmanjša. 

TRAJANJE

NAZAJ NA DELO

CENIK

Vzroki za nastanek

Vzrokov za nastanek melazme je več, med njimi sta glavna dva: Izpostavljanje svetlobi, predvsem UV-žarkom, tako sončnim kot iz umetnih virov (npr. solarijev). Raziskave zadnjih let kažejo, da na slabšanje melazme vplivajo tudi žarki višjih valovnih dolžin (vidna svetloba).  

Vpliv ženskih spolnih hormonov, ki sodelujejo pri sproženju in vzdrževanju bolezni. Zato se melazma pogosteje pojavi v času nosečnosti in pri ženskah, ki uporabljajo hormonske kontraceptive. Ni pa to nujno za pojav. Melazmo lahko do neke mere poslabša uporaba neustreznih kozmetičnih pripravkov, od negovalnih, hidratantnih krem, do različnih kremic proti »gubicam« itd., še posebej tistih, ki dražijo kožo.   

CENIK

NAJPOGOSTEJŠA ZDRAVILA, KI JIH UPORABLJAJO

  • Sredstva za zmanjševanje tvorbe pigmenta, ki jih pacient nanaša na kožo v obliki krem, mazil, losijonov, pen itd., ter vsebujejo učinkovine, kot so hidrokinon, koična kislina, azelainska kislina, arbutin …  
  • Sredstva, ki vplivajo na inflamatorno komponento in deloma na tvorbo pigmenta, kot so kombinirana uporaba glukokortikosteroidnih krem oziroma pripravkov ter v novejšem času uporaba zdravil iz skupine kalcijnevrinskih inhibitorjev.  
  • Sredstva, ki kontrolirajo in urejajo epidermopoezo ter deloma vplivajo tudi na zmanjšano tvorbo pigmenta, kot so retinoidi (predvsem tretinoin, izotretinoin … ) in kisline iz skupine alfa in beta hidroksi kislin (npr. glikolna kislina, mandljeva kislina, piruvična kislina … ).  
  • Kombinacije: skoraj vedno uporabljamo različne kombinacije dveh, treh ali več zgoraj omenjenih učinkov v različnih koncentracijah.

 

NAJPOGOSTEJŠE TEHNIKE IN POSTOPKI

Za melazmo pogosto ni dovolj le up zgoraj omenjenih lokalnih zdravil, ampak je potrebna uporaba še neka postopkov in tehnik.  

1. Uporaba laserjev in drugih svetlobnih naprav. Tu je potrebna izredna previdnost, saj lahko nepravilna uporaba teh naprav ali uporaba neprimernih naprav melazmo poslabša. Melazma je namreč občutljiva na svetlobo, laserji in razni IPL-i prav to emitirajo, zato ni vseeno, kateri laser uporabljamo in kako. Laserji se namreč med seboj zelo razlikujejo in različni laserji so namenjeni različnim stvarem. Laserji prvega izbora pri melazmi so laserji, ki razbijajo pigment – to so laserji izredno kratke valovne dolžine. Najpogosteje se uporabljajo t.i. Q-switch laserji, dobre uspeh imamo tudi z nekaterimi pripravami intenzivne pulzne svetlobe določenih intervalov valovnih dolžin. Poleg laserjev, ki razbijajo pigment, se je pokazalo, da je pri melazmi nujna uporaba kombinacije z vaskularnimi laserji, ki delujejo na zmanjševanje žilja.  

Pri laserskih terapijah je pomembno: pravilni izbor laserja in uporaba kombinacije laserjev (dveh ali več)   in ponavljanje terapije (običajno je potrebnih vsaj pet ali več· ponovitev laserskih terapij). Izogibati seje treba ablativnim laserjem (laserji, ki luščijo kožo), klasičnim in frakcioniranim,   ki le vrtajo drobne luknjice v kožo. Pokazalo se je, da tovrstni laserji na dolgi rok melazmo poslabšajo.  

2. Uporaba dermatoloških pilingov je za doseganje dobrega rezultata v večini primerov skoraj nujna. Dermatologi izbiramo med veliko množico različnih kislin, različnih koncentracij. Pogosto uporabljamo mešanice več različnih kislin, ki so jim dodana še sredstva za zmanjševanje pigmentacij, kontrole zorenja povrhnjice itd. Tudi tovrstne pilinge je treba ponavljati.

ZAKAJ JE ZDRAVLJENJE VČASIH NEUČINKOVITO?

Omenjene metode zdravljenja so učinkovite, če so izbrane primerno pacientu in opravljene pravilno. Najpogostejši vzrok neuspešne terapije je napačna diagnoza, ko pacienta zdravijo pod diagnozo melazma, v bistvu pa gre za drugo motnjo pigmentacije. Pogost vzrok neuspeha je tudi s strani pacienta, in sicer nedoslednost pri uporabi terapije in nezaščita pred svetlobo. 

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Zavzeto in dosledno sodelovanje pacienta pri zdravljenju melazme je ključnega pomena za uspeh. Nekaj namigov, ki jih lahko stori vsak sam:  

  • Izogibajte se oziroma kolikor se le da zmanjšajte izpostavljanje svetlobi (tako sončnim žarkom, solarijem kot tudi vidni svetlobi – sevanje računalniških monitorjev, televizorjev, močnih svetilk … ).  
  • Uporabljajte zaščitne pripravke z visokim in širokim zaščitnim faktorjem (50+) vsak dan, tudi ko je oblačno. Svetujemo predvsem pripravke s fizikalnimi filtri (kot so titanijev dioksid ali cinkov oksid, novejši vsebujejo železov oksid … ). Nanos ponovite vsaki dve uri, ko ste zunaj.  
  • Dodatno uporabljajte pokrivala s širokimi krajci (klobuk s krajci vsaj 7 cm) in sončna očala, saj so študije pokazale, da samo sredstva (kreme) za zaščito pred soncem niso dovolj učinkovite.  
  • Izogibajte se oziroma ne uporabljajte kozmetičnih pripravkov (negovalen kreme, ličila, itd.), ki dražijo kožo, vsebujejo dišave ali rastlinske izvlečke.
  • Izogibajte se depilaciji dlačic z voski, prav tako puljenju. Pri britju pa zelo nežno in previdno. Vprašajte zdravnika, katera metoda odstranjevanja dlačic bi bila za vas najbolj primerna. Laserska epilacija dlačic je sicer možna, a le pod nadzorom zdravnika.

OGLEJTE SI ŠE

ROKE IN NOGE

MASAŽE IN OBLIKOVANJE TELESA

POSEGI NA TELESU