LASERSKO ODPRAVLJANJE TEŽAV PRI URINSKI INKONTINENCI IN POMLAJEVANJE INTIMNIH PREDELOV

Lasersko pomlajevanje nožnice je ne-invaziven postopek, pri katerem se nožnica skrči, postane pa bolj elastična in čvrsta. Na tovrstne postopke se odločajo predvsem ženske po porodih in vse, ki čutijo preveliko ohlapnost nožnice in niso povsem zadovoljne s svojim videzom in spolnim življenjem. Pogosto se tem težavam pridružuje tudi urinska inkontinenca.

TRAJANJE

OKREVANJE

CENIK

Higienski in socialni problem - rešite se nadloge !

CENIK

ZA KAKŠEN PROBLEM SPLOH GRE?

Odveč je govoriti, da je nehoteno uhajanje urina ob najmanjšem naporu za človeka velik problem, pa ne samo zdravstveni in higienski temveč predvsem socialni. Po navadi takšne osebe ne želijo spregovoriti o svoji težavi, jo pogosto prikrivajo in nikoli ne poiščejo zdravniške pomoči v zgodnji fazi, temveč, ko je že prepozno in je edina rešitev le operacija.

Pri hujših stopnjah urinske inkontinence se ženske zaradi sramu in strahu pred neprijetnimi vonjavami umikajo v osamo in se izogibajo družabnemu življenju, pogosto je ovirano tudi spolno življenje, pojavi se izguba samopodobe in spoštovanja. Problem ni le za pacientko samo, sčasoma pričnejo trpeti tudi partnerji in drugi svojci, poveča se odsotnost z dela… Urinsko inkontinenco je treba jemati kot bolezensko stanje z vso resnostjo, predvsem pa je treba o problemu spregovoriti.

Skozi življenje ženske njen reproduktivni organ opravi veliko sprememb. Specifične spremembe v reproduktivnih organih ženske se pojavijo po porodu zaradi sil, ki delujejo na medenično dno, še posebej pri mnogorodnicah, kasneje pa v perimenopavznim obdobju in sami menopavzi, zaradi zmanjšane elastičnosti tkiva kot posledica pomanjkanja estrogena. Vsi ti dejavniki, ki slabijo mišični tonus nožnice in presredka lahko povzročijo ohlapnost nožnice, govorimo o sindromu ohlapne nožnice, posledično pa se pojavijo simptomi urinske inkontinence, zaradi prevelike mobilnosti sečnice, kar ugotovimo pri samem ginekološkem pregledu. V preteklosti je bila edina možnost operacija, pogosto zelo obremenjujoča za ženske, še posebej zaradi pridruženih dodatnih zdravstvenih motenj, danes pa nam se ponujajo nove ne-kirurške metode, z dobrimi uspehi, saj jih izvajamo že nekaj let in imamo pozitivne izkušnje.

 

TEHNOLOGIJA

Pomlajevanje nožnice z laserjem je novejši postopek v ginekološki estetiki. Uporabljamo Laser Ultrafrax 800, ki ima varen vendar najhitrejši učinek. Gre za najsodobnejši laser, ki je najbolj uporaben za medicinsko estetiko in dermatokirurgijo, omogoča pa bolj sproščen, zamrzovalni učinek. Je najmočnejši prenosni CO2 frakcijski laser na trgu z lasersko svetlobo 10.600 nm, velika moč 40 W (zahtevaja tesne cikle v vlažnih okoljih), plamenska obdelava z metodo obdelave velikosti ~ 0,12 mm. S tem smo dosečemo porazdelitev celotne energije na posamezne točke, kar povzroča močen ablativen in termični učinek, in kot rezultat dosežemo dolgotrajen učinek, zaradi močne stimulacije sinteze kolagena. Gre za 10x močnejši učinek v primerjavi z Erbium laserji.


CILJI

Cilj takšnega postopka je, da se nožnica skrči, postane bolj elastična in čvrsta, izboljša pa se tudi mišični tonus. Z ablativnim in termičnim učinkom vplivamo na kolagenska vlakna v tkivu nožnice in delujemo neposredno na endopelvično fascijo, ki se preoblikuje tako, da se kolagenska vlakna prerazporedijo, pojavi pa se ponovna rast kolagena. Ablativen in termični učinek je očiten, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), odebeli. Tkivo okoli nožnice se preoblikuje in nožnica se posledično zoži. Učinek zdravljenja je občutiti v obliki večjega zadovoljstva v spolnem življenju, v primeru urinske inkontinence pa zmanjšano število inkontinenčnih epizod, še posebej v kombinaciji s pravilnim izvajanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna. V zadnjih letih pozitiven učinek laserja opažamo tudi pri ženskah v menopavzi, ko pride do znatnega padca estrogenov in se pojavijo številni degenerativni procesi kot posledica staranja in slabijo strukturo tkiva v predelu intimnih področij. V tem obdobju se pojavijo pogosto ponavljajoče se okužbe intimnih predelov, bolnice pa se pritožujejo predvsem zaradi srbečega in pekočega občutka, navajajo suhost nožnice v povezavi z atrofijo sluznice. Težave so za bolnice zelo moteče in imajo negativen vpliv na libido in spolno aktivnost.

 

PRIPRAVA, OKREVANJE, TVEGANJA

Prednosti laserja so predvsem v ne-invazivnosti in zelo kratkem času okrevanja, postopek praktično nima stranskih učinkov in zapletov, lahko ga ponavljamo. Pomembno je, da se pred takšnimi postopki opravi temeljit pogovor s pacientko, izključi morebitne kontraindikacije kot so aktivna vnetja ali maligni proces. Nujen je uroginekološki pregled z namenom natančne ocene statike medeničnega dna in določitvijo stopnje težav, le tako bo zdravljenje uspešno, efekt pa dolgotrajen. 

Po samem posegu se priporoča, da se ne kopamo v stoječi vodi (bana, bazeni….)  in spolno abstinenco 5-7 dni. Bolniški stalež ni potreben, pacientke se lahko vrnejo k svojim vsakodnevnim aktivnostim takoj.

Priporočamo serijo 3 laserskih tretmajev v 6 tedenskih presledkih in 1 x letno obnavljanje (le 1x).

OGLEJTE SI ŠE

ROKE IN NOGE

MASAŽE IN OBLIKOVANJE TELESA

POSEGI NA OBRAZU